II. Palotás Téri Levendulaünnep

A Palotás tér a XV. Kerületi Önkormányzat anyagi támogatásával 2012-ben példátlan lakossági összefogással alakult újjá. Az elmúlt évtizedekben több értelmetlen átalakítást elszenvedő, ám bármiféle érdemi felújítást mindvégig nélkülöző közterület épülése és szépülése nem csupán egy látványában felfrissült, funkciójában újraértelmezett közösségi teret adott az itt élőknek, hanem a tér megújításában tevékenyen részt vevő lakókból igazi lakóközösséget is formált. Utóbbira talán büszkébbek is vagyunk, mint magára a megújult közterületre, ahol ma már az általunk megálmodott és saját kezeinkkel lerakott térburkolaton sétálhatunk a hajdani gaztengerben taposott poros csapások helyett; ahol a tér fókuszpontjában a korábban ott éktelenkedő – homokozónak szánt, de valójában macskavécéként funkcionáló – betonkeret helyett ma egy Budapesten eleddig egyedülálló játszóelem áll; és ahol a gyomok helyén ma már több száz virágzó cserje és levendula virít.

A korábban egymás mellett csendben éldegélő szomszédok pedig egyszer csak azon kapták magukat, hogy már nem csak a tér ügyes-bajos dolgai miatt keresik egymás társaságát. A 2013 nyarán első alkalommal megrendezett Palotás Téri Levendulaünnepünk elsődleges célja az volt, hogy ezeket a kialakulófélben lévő közösségi kapcsolatokat elmélyítsük, illetve próbára tegyük, de ugyanúgy motivációt jelentett az igény, hogy tágabb lakókörnyezetünknek is bemutatkozhassunk, miközben tartalmas programmal kedveskedünk a hozzánk ellátogatóknak. Bár hatalmas ambíciókkal vágtunk neki a szervezésnek és vittük véghez a megvalósítást, a rendezvény sikere felülmúlta legszerénytelenebb elképzeléseinket is. Az I. Palotás Téri Levendulaünnepre több százan látogattak el, az egyes programpontok külön-külön is telitalálatnak bizonyultak, összességében pedig remekül egészítették ki egymást és formálták kerek egésszé a rendezvényt. Kizárólag pozitív visszajelzéseket kaptunk, és nem mellesleg a vissza-visszatérő kérdést, hogy ugye lesz jövőre is?

Miközben a teret továbbra is ugyanolyan figyelemmel és szeretettel gondozzuk, figyeljük fejlődését és sietünk segítségére rosszabb napjain, mint ahogy tettük azt a kezdetekben, a 2014-es év további ambíciókkal gyarapította a tér közösségét. Idén nyáron egy koncepciójában hasonló, de kivitelezésében mindenképp érettebb programmal igyekeztünk felülmúlni a tavalyi rendezvény sikerét.

A II. Palotás Téri Levendulaünnep, mely 2014. június 22-én került megrendezésre, kulturális programjának fő attrakciója annak az óriásfestménynek a kiállítása volt, amelyet a Rákospalotai Meixner Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákjai készítettek a kerületünk arculatát múltban és jelenben meghatározó épületekről. A 16 négyzetméternyi vászon – amely a tér egyik frontján került kifeszítésre – a rajta megörökített színes épület-kavalkáddal méltó hátteret adott a rendezvénynek. Az óriásfestmény értelmezését fotókiállítás segítette, amely az ikonikus épületek elhelyezkedéséről és rövid történetéről is információval szolgált. Az elmúlt év sikerén felbuzdulva idén is szving stílusban szólt az élő zene, miközben házi süteményeket és levendula szörpöt lehetett kóstolni, illetve körülnézni a kézműves portékák tájékán. A gyerekprogramokat igyekeztünk úgy szervezni, hogy minden korosztály számára legyen értékes elfoglaltság: kézműves sátor a kicsiknek, sorverseny, akadálypálya és sportprogramok a nagyoknak. Nem mellesleg a gyermekeknek szánt programok láthatóan a felnőttek fantáziáját is megmozgatták: igen sok lelkes anyuka kezében készült levendula buzogány, és még több apuka igyekezett az óriásbuborék-fújás nagymesterévé válni.

A programokat ezúttal is a Csokonai Művelődési Központ támogatta, de természetbeni segítséget kaptunk több helyi vállalkozótól (IceCube, Malaky) is. Szervezőként úgy véljük, hogy az arányokat sikerült jól eltalálnunk: a rendezvény csak annyira volt nagyszabású, amekkorával még éppen elbírtunk, bár egyezményesen arra jutottunk, hogy tovább növekedni nem szeretnénk. Az ünnepet hasonló konstrukcióban hasonló költségvetéssel jövőre is szívesen megszerveznénk. Már gyűlnek az ötletek, körvonalazódik a fő csapásirány, miközben újabb önkéntesek jelezték tevékeny részvételi szándékukat. Mi készen állunk.

Dr. Szijártó Nóra, szervező

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.